Skip to main content

Dolmans Landscaping Services neemt deel aan koploperproject voor duurzaam ondernemen

By 6 november 2018Nieuws

Met een inspirerende bijeenkomst in het gemeentehuis is de tweede ronde van het Koploperproject Assen gestart. Vooralsnog negen bedrijven gaan in de komende maanden samen praktisch aan de slag met toekomstbestendig ondernemen, waaronder onze vestiging Dolmans Landscaping Services Noord. 

‘Duurzame bedrijfsvoering brengt je verder en je bent alleen succesvol als je rekening houdt met je omgeving’ aldus wethouder Gea Smith. Zij opende de bijeenkomst en wenste de deelnemende bedrijven, M&G Group (Burgerhout), Gemeente Assen, Stichting Phusis, Ultraware, Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Drenthe College, De Buurderij Balloo, DNK en Dolmans Landscaping Services Noord veel succes toe.

Uit het voorstelrondje blijkt dat alle deelnemers al actief bezig zijn met duurzaam ondernemen. Zo heeft Ultraware haar pand zeer energiezuinig gemaakt, biedt Dolmans Landscaping Services een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en besteedt het Drenthe College veel aandacht aan duurzaamheid in het onderwijs.

Door aan het Koploperproject mee te doen, willen de deelnemers graag ontdekken wat er nog beter kan en hoe ze toekomstbestendig ondernemen nog structureler kunnen oppakken. Alle Broersma van M&G Group wil graag leren van andere Koplopers, want “het is zonde om opnieuw het wiel uit te vinden”. DNK, de gemeente Assen en het Drenthe College willen graag nog een slag maken in afvalvermindering en -scheiding. Dolmans wil onderzoeken hoe ze de CO2-uitstoot nog verder kunnen reduceren. Mooie ambities en daarnaast waren alle deelnemers het erover eens dat het goed is om samen te werken.

Herman van Ommen van UMCG Ambulancezorg, winnaar van de Koploperprijs van de eerste groep Koplopers in Assen, was ook aanwezig. Hij vertelde dat het project goed heeft geholpen om een brede en gedragen visie op duurzaamheid te ontwikkelen. De ambities zijn zeer hoog. Zo gaan de ambulances in een aantal jaren tijd elektrisch rijden en worden de gebouwen en ambulanceposten energieneutraal gemaakt.

Toekomstbestendig ondernemen
Onder leiding van Jaap de Vries van DZyzzion wordt van elk bedrijf een integraal duurzaamheidsprofiel gemaakt en worden de milieuprestaties gemeten. Met die input maken de deelnemers een praktisch actieplan en gaan ze aan de slag met de MVO-communicatie. Er is veel ruimte voor uitwisseling  tussen de deelnemers, die met dit project Koploper worden in duurzaam ondernemerschap.

Initiatief
Het Koploperproject in Assen is een initiatief van stichting AssenvoorAssen, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Rabobank Assen en Noord-Drenthe en DZyzzion, partners in de MVO-Alliantie Noord-Nederland. Zij treden hiermee in de voetsporen van de provincies Friesland en Groningen waar het project al met succes is uitgerold. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en de gemeente Assen.