Skip to main content

Samenwerking met IVN: Pilot Voedselbosjes

By 7 oktober 2020oktober 23rd, 2020DOLnieuws
Voedselbosjes kinderen

Dit najaar start IVN (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) met de pilot Voedselbosjes en wij als partner van IVN zijn gevraagd om te helpen bij het aanleggen van deze voedselbosjes. Door het hele land gaan wij samen met de IVN voedselbosjes aanleggen bij basisscholen en BSO’s. Inmiddels zijn een aantal locaties bekend: 4 voedselbosjes in Limburg, 4 in Zeeland, 1 in Brabant, 2 in provincie Utrecht , 1 in Gelderland en 1 in Flevoland. En er komen er waarschijnlijk nog een paar bij. In deze pilotperiode gaat IVN in totaal circa 25 voedselbosjes aanleggen. IVN wil op basis van de ervaring in 2020 samen met de locaties het concept voor Voedselbosjes uitwerken en geschikt maken landelijke opschaling.

Wat is een voedselbosje?

Een Voedselbosje heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 22 soorten eetbare planten, struiken en bomen. De voedselbosjes zijn een vorm van educatie materiaal voor kinderen waarbij kennis wordt gemaakt met de planten, de verzorging ervan, de oogst en uiteindelijk de bereiding en consumptie. Naast een educatieve functie hebben voedselbosjes nog veel meer voordelen. Regenwater kan makkelijker de bodem in en door de vergroening is de temperatuur op warme dagen lager op het schoolplein.

Waarom Voedselbosjes?

Voedselbossen zijn in opkomst en zijn een kansrijk natuurlijk alternatief voor de gangbare voedselproductie. Met de voedselbosjes op speelpleinen raken kinderen en met hen leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders bekend met het fenomeen Voedselbos. Daarnaast leveren voedselbosjes alleen plantaardig voedsel en dat draag bij aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van kinderen. Er zijn nog meer voordelen. Voedselbosjes dragen bij aan meer biodiversiteit. Naast een educatieve functie hebben voedselbosjes nog veel meer voordelen. Regenwater kan makkelijker de bodem in en door de vergroening is de temperatuur op warme dagen lager op het schoolplein.

Lesprogramma

Het bosje en bijbehorend lesprogramma leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan of terugkomen na de winter. Van krentenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Voedselbosjes zijn gemaakt voor verschillende doelgroepen: kinderopvang, scholen en zorginstellingen. Ook dienen voedselbosjes als een ontmoetingsplek wat bijdraagt aan de sociale omgeving.

Voor meer informatie: www.ivn.nl/voedselbosjes

Tiny forest

In tegenstelling tot de Tiny Forests ligt de focus van de Voedselbosjes op zowel de verzorging als de bereiding en consumptie van de planten. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Hier leren kinderen in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.