Gezonde bomen leven langer, kosten minder en leveren meer op.
Samenwerken in bouwteams voor beter resultaat
17 dec 2019
FRED KNIBBELER
NUENEN

Werken in bouwteamverband neemt in populariteit toe. Aanbestedende diensten voeren steeds meer projecten uit in bouwteams. Bij deze contractvorm is er sprake van een samenwerking tussen de opdrachtgever en één of meerdere deskundigen. Er wordt vroegtijdig informatie uitgewisseld om tot een goed resultaat te komen. Met deze aanpak kunnen we klanten vele voordelen bieden. Fred Knibbeler, Dolmans L+P Ontwerpers en Adviseurs, legt uit waarom.

“Opdrachtgevers, zowel publiek als privaat, kampen met hetzelfde probleem: ze hebben het gevoel dat ze de regie bij opdrachten (deels) verliezen. Verschillende bedrijven worden ingeschakeld, die vervolgens achter elkaar werkzaamheden uitvoeren. Dit zorgt vaak voor dubbele kosten in de uitvoering en kan hoge faalkosten met zich meebrengen. “Een gemiste kans”, zegt Fred Knibbeler regiomanager Dolmans L+P Ontwerpers en Adviseurs. Aanbesteden via een bouwteamcontract biedt hiervoor de oplossing.

Succesvolle bouwteamproject in gemeente Tilburg

Fred: “De herinrichting van het Quirijnpark en het Reeshofpark in Tilburg is een goed voorbeeld van een project, waarbij we gebruik hebben gemaakt van een bouwteam.” In het plan van aanpak moest het proces, met totaalontzorging van de opdrachtgever als doel, van A tot Z beschreven worden. Dit proces bevatte de inventarisatie, de analyse, het ontwerpen, de uitvoering, de nazorg en stakeholdermanagement (denk aan het betrekken van omwonenden bij het project). Al deze onderdelen werden in totaliteit binnen het bouwteam neergelegd.

Bijdrage aan MVO en duurzaam investeren

Samenwerking binnen een bouwteam draagt in belangrijke mate bij aan het maatschappelijk verantwoord en duurzaam investeren in de openbare ruimte. Fred licht toe: “Dit hebben we zowel ervaren in het project Quirijn- en Reeshofpark als binnen de bouwteamcontracten die we momenteel onder handen hebben, zoals de herinrichting van het Mgr. Bekkersplein te Haaren, de ontwikkeling van het woonzorgcomplex Ravensnest voor Sovak en de realisatie van Spoorpark Zuid te Amsterdam.”

Werken in bouwteamverband neemt in populariteit toe. Aanbestedende diensten voeren steeds meer projecten uit in bouwteams.

“Wat al deze projecten gemeen hebben is dat we als bouwteam de ontwerpfase holistisch beschouwen en de realisatie integraal uit voeren. Op die manier wordt het maximale duurzame resultaat behaald. Het resultaat is een aanpak waarbij inrichting, gebruik en beheer van een project altijd centraal staan. Dit maakt dat binnen het bouwteam weloverwogen keuzes maken, project specifiek sturen en tot afgewogen besluiten komen. De opdrachtgever is en blijft in regie en wordt met onze aanpak maximaal ontzorgt.”

Dolmans Landscaping Group is een familiebedrijf met aandacht voor groen én elkaar. We zijn gedreven om samen elke dag beter te worden voor de wereld om ons heen.

InterGroen zorgt voor groene omgeving op kantoor

Hoewel InterGroen pas begin 2019 is ontstaan uit een samenwerking tussen Dolmans Landscaping Group en Flora Interieurbeplanting, stromen de aanvragen voor interieurbeplanting binnen. Planten zorgen immers voor een gezonder en aangenamer klimaat thuis én op kantoor. De medewerkers van InterGroen hebben de afgelopen periode dan ook allesbehalve stilgezeten. Hieronder hebben wij enkele mooie projecten voor u uitgelicht.

Lang leven de bomen is een belofte aan de klant en de generaties na ons.

Bestrijding Japanse duizendknoop door elektrocutie

De Japanse duizendknoop wint steeds meer terrein in Nederland en zorgt voor grote problemen, zo ook in gemeente Arnhem. Dolmans Landscaping Services Oost experimenteert met een nieuwe milieuvriendelijke methode om deze woekerplant in Arnhem te bestrijden. Inmiddels hebben we deze methode ook toegepast in het Belgische Lier. De eerste resultaten zijn enorm positief en haalden zelfs de Nederlandse tv én Belgische krant

Het kost extra energie om dan weer opnieuw aan de slag te gaan.  Hier is dus nog behoorlijk winst te behalen voor de gemeenten met name op het gebied van ontschotten.

Groensector, een verrassend veelzijdig vak. Ook voor jou?

Of je nou graag buiten bezig bent met je handen én hoofd, mooie dingen creëert, veel contact hebt met mensen op verschillende locaties, óf misschien wel allemaal tegelijkertijd: maak kennis met de groensector. Een sector waarin jij jouw talenten kunt ontwikkelen!

We denken graag mee

Binnenkort vertelt Fred in zijn blog meer over de ontwikkelingen binnen bouwteamcontracten.
Op de hoogte blijven? Houd onze Linkedin pagina in de gaten.