Lang leven de bomen is een belofte aan de klant en de generaties na ons.
Bestrijding Japanse duizendknoop door elektrocutie
10 dec 2019
Alfred Treffers
Arnhem

De Japanse duizendknoop wint steeds meer terrein in Nederland en zorgt voor grote problemen, zo ook in gemeente Arnhem. Dolmans Landscaping Services Oost experimenteert met een nieuwe milieuvriendelijke methode om deze woekerplant in Arnhem te bestrijden. Inmiddels hebben we deze methode ook toegepast in het Belgische Lier. De eerste resultaten zijn enorm positief en haalden zelfs de Nederlandse tv én Belgische krant

Schone schijn bedriegt

De Japanse duizendknoop is een opvallende plant met felgroene bladeren en witte bloemetjes, maar kan enorme schade toebrengen. De wortels laten zich nergens door tegenhouden en kunnen zich een weg banen door hekwerk, muren en zelfs asfalt. Daarnaast vormt de plant een ernstige bedreiging voor de diversiteit aan planten.

4.000 Volt

De Japanse duizendknoop groeit op circa 300 plekken in Arnhem en breidt zich snel uit. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters breed. De groene sloper wordt aangepakt via stomen, afgraven en maaien, maar is lastig te bestrijden omdat uit één overgebleven stengel opnieuw een nieuwe plant kan groeien. Dolmans Landscaping Services Oost test daarom of de plant via stroomstoten van zo’n 4.000 volt kan worden gestopt.

De Japanse duizendknoop groeit op circa 300 plekken in Arnhem en breidt zich snel uit.

In een busje van Dolmans staat een generator voor de elektriciteit. Met een lange ijzeren staaf worden de planten één voor één aangeraakt. Na zes behandelingen zou de plant het loodje moeten leggen. De apparaten zijn afkomstig uit Engeland, waar de problemen met de woekerplant nog een stuk erger zijn. Dolmans-medewerkers hebben speciale trainingen doorlopen om met het apparaat te mogen werken.
Naast het bestrijden van de Japanse duizendknoop kan met deze methode ook de Berenklauw en Reuzenbalsemien effectief bestreden worden.

Het kost extra energie om dan weer opnieuw aan de slag te gaan.  Hier is dus nog behoorlijk winst te behalen voor de gemeenten met name op het gebied van ontschotten.

Groensector, een verrassend veelzijdig vak. Ook voor jou?

Of je nou graag buiten bezig bent met je handen én hoofd, mooie dingen creëert, veel contact hebt met mensen op verschillende locaties, óf misschien wel allemaal tegelijkertijd: maak kennis met de groensector. Een sector waarin jij jouw talenten kunt ontwikkelen!

Het seizoen 2020 zal het laatste jaar worden waarin wij samen met Boels Rental als naamsponsor actief zijn.

Vrouwenwielrennen als hoofdzaak

'The best has yet to come’
Het Boels-Dolmans cyclingteam gaat zaterdag in Yorkshire voor een unieke vijfde wereldtitel op rij. Na Lizzie Deignan-Armitstead (Richmond 2015), Amalie Dideriksen (Qatar 2016), Chantal Blaak (Bergen 2017) en Anna van der Breggen (Innsbrück 2018) hoopt het team in Yorkshire het kwintet vol te maken.

We denken graag mee

Wil je meer informatie ontvangen over deze duurzame bestrijdingsmethode? Neem dan contact op met Alfred Treffers, regiomanager Dolmans Landscaping Services Oost.