DLG - Nieuwsbericht - Speurhond - Banner
Speurhond Dora, de nieuwe heldin van Amsterdam
15-03-2024
DLG
 

Onze nieuwe collega Dora heeft een serieuze functie bij Pius Floris Onderzoek & Advies. In Gemeente Amsterdam is zij dagelijks op pad om iepen op te sporen die aangetast zijn door een schimmel, de dikrandtonderzwam.

Deze schimmel nestelt zich in de wortels van de boom en verandert de binnenkant in zachte pulp waardoor de iep zijn stevigheid verliest. Dat kan zo erg worden dat bomen omvallen. Dat zorgt uiteraard voor risico’s. Tot voor kort werd de schimmel pas ontdekt als hij zichtbaar werd aan de buitenkant van de stam. Maar dan is de boom van binnen al flink ziek en is het vaak al te laat. Als de schimmel een iep heeft aangetast, kan de boom niet meer genezen. Sommige bomen kunnen wel blijven staan, maar worden extra in de gaten gehouden. Andere iepen moeten voor de veiligheid direct worden gekapt.

Dolnieuws Speurhond Foto 2

Speurneus Dora kan de geur van de schimmel al herkennen voordat deze zichtbaar is. Daardoor kunnen er al vroegtijdig maatregelen worden genomen en beschermt onze Dora op deze manier de Amsterdammers. De kleine heldin! Om haar deze unieke vaardigheid aan te leren volgde ze een cursus bij iemand die honden traint voor het leger en de douane. Als Dora de geur van de schimmel opvangt krabt ze aan de stam.

Dolnieuws Speurhond Foto 1

Dit is voor begeleider Jan Vinkers het signaal om de boom te markeren voor verder onderzoek. Deze unieke werkwijze levert veel bekijks op en kan op veel enthousiasme rekenen. Boomtechnisch Adviseur Jan: “Vroeger konden we deze schimmel helemaal niet op voorhand vaststellen. Nu hebben we met Dora hét ideale ‘instrument’ om de risico’s die de schimmel met zich meebrengt te beperken. En daarnaast is het ook nog een hulpje waar iedereen een lach van op het gezicht krijgt.”

Dolnieuws Speurhond Foto 4

DLG   Nieuwsbericht   Kerstwens   Banner

Blijven ontwikkelen is onze tweede natuur

In 2023 hebben we laten zien dat we bij Dolmans Landscaping Group alles in huis hebben om op eigen kracht verder te groeien. Daarmee bedoel ik zeker niet alleen de 10% autonome omzetgroei die we hebben behaald, maar ook de verdere verbreding van onze activiteiten en de persoonlijke ontwikkeling van onze mensen. 

DLG   Nieuwsbericht   Pepijn Reijnders nieuwe CEO en Erwin Janssen in RvC

Pepijn Reijnders nieuwe CEO en Erwin Janssen in RvC van Dolmans Landscaping Group

Beste klanten en relaties,
In de afgelopen decennia zijn jullie als klant en/of relatie van groot belang geweest voor Dolmans Landscaping Group! We hebben met en voor jullie waardevolle projecten gerealiseerd, en als CEO ben ik enorm dankbaar voor deze mooie samenwerking. Zonder jullie was ons bedrijf niet één van de grotere en gerespecteerde groenbedrijven op de Nederlandse en Belgische markt geworden.

We denken graag mee

Heb je een vraag of wil je in contact komen met een van onze bedrijfsonderdelen, vestigingen of met het hoofdkantoor? Druk op de onderstaande knop om naar de contactpagina te gaan.