In België hebben we met elektrocutie van de Japanse Duizendknoop een primeur en konden we rekenen op veel aandacht van politiek en media. En ook in Arnhem wordt deze methode volop gebruikt. Alfred Treffers van Dolmans Landscaping Services vertelt je meer over de resultaten die tot nu toe met deze nieuwe techniek behaald zijn.
Chemische bestrijding wordt bij de meeste gemeenten niet meer toegepast. Daarnaast zijn er meerdere bestrijdingsmethoden voor Japanse duizendknoop, zoals handmatig plukken, frequent maaien, afgraven, heet water, zeven en afdekken. Sinds dit jaar duiken in de media op meerdere plaatsen elektrocutieapparaten op in de strijd tegen Japanse duizendknoop.
Methode op maat
Dolmans Landscaping Services behandelde Japanse duizendknoop al door handmatig plukken, maaien, ontgraven en afvoeren en afdekken, naargelang de situatie, maar begon op 1 mei van dit jaar ook met elektrocutie van de invasieve exoot. Daarvoor gebruikt het bedrijf de Rootwave, een elektrocutieapparaat van het gelijknamige Engelse bedrijf uit Kineton. De distributie van het apparaat in Nederland verloopt via Ramm Equipment. De vestigingen van Dolmans Landscaping Services in Duiven en Amsterdam hebben er allebei een. Een derde apparaat, voor de vestiging in het Belgische Lummen, is in bestelling. Dolmans Landscaping Services past de methode inmiddels toe bij overheidsorganisaties, bedrijven, terreinontwikkelaars, woningbouworganisaties en particulieren.
Resultaten
In Arnhem is het eerste groeiseizoen inmiddels verstreken. Het beeldresultaat ziet er goed uit. We hebben viermaal behandeld. Op de laatste afbeelding kun je zien hoe een kluit duizendknoopplanten aan het verrotten is; dat is te zien aan de paddenstoelen die opkomen. Bovendien komen er minder planten op vanuit wortelresten in de grond. Dit is een veelbelovende constatering.
Voor alle exoten geldt verder
Door een langetermijnplan te maken, kan de bestrijding in de toekomst afnemen of zelfs overbodig worden. Hierbij kan ook overwogen worden om het leefklimaat van de exoten aan te passen. Dat kan onder andere door een nieuwe landschapsinrichting met inheemse soorten die opgewassen zijn tegen de exoten, of door te zorgen voor schaduw bij exoten die daar niet van houden. Er kan ook gekeken worden naar het optimaliseren van de omstandigheden voor predatoren zoals schimmels of insecten die de exoten bestrijden, bijvoorbeeld door middel van infecteren.