We vertalen de behoeftes op een integrale manier en zo dragen onze specialismen bij aan een gezond leefklimaat en een groene, prettige leefomgeving.
Elektrocutie van invasieve exoten zeer effectief
18 mei 2020
Alfred Treffers
Arnhem

In België hebben we met elektrocutie van de Japanse Duizendknoop een primeur en konden we rekenen op veel aandacht van politiek en media. En ook in Arnhem wordt deze methode volop gebruikt. Alfred Treffers van Dolmans Landscaping Services vertelt je meer over de resultaten die tot nu toe met deze nieuwe techniek behaald zijn.

Chemische bestrijding wordt bij de meeste gemeenten niet meer toegepast. Daarnaast zijn er meerdere bestrijdingsmethoden voor Japanse duizendknoop, zoals handmatig plukken, frequent maaien, afgraven, heet water, zeven en afdekken. Sinds dit jaar duiken in de media op meerdere plaatsen elektrocutieapparaten op in de strijd tegen Japanse duizendknoop.

Methode op maat

Dolmans Landscaping Services behandelde Japanse duizendknoop al door handmatig plukken, maaien, ontgraven en afvoeren en afdekken, naargelang de situatie, maar begon op 1 mei van dit jaar ook met elektrocutie van de invasieve exoot. Daarvoor gebruikt het bedrijf de Rootwave, een elektrocutieapparaat van het gelijknamige Engelse bedrijf uit Kineton. De distributie van het apparaat in Nederland verloopt via Ramm Equipment. De vestigingen van Dolmans Landscaping Services in Duiven en Amsterdam hebben er allebei een. Een derde apparaat, voor de vestiging in het Belgische Lummen, is in bestelling. Dolmans Landscaping Services past de methode inmiddels toe bij overheidsorganisaties, bedrijven, terreinontwikkelaars, woningbouworganisaties en particulieren.

In België hebben we met elektrocutie van de Japanse Duizendknoop een primeur en konden we rekenen op veel aandacht van politiek en media.

Resultaten

In Arnhem is het eerste groeiseizoen inmiddels verstreken. Het beeldresultaat ziet er goed uit. We hebben viermaal behandeld. Op de laatste afbeelding kun je zien hoe een kluit duizendknoopplanten aan het verrotten is; dat is te zien aan de paddenstoelen die opkomen. Bovendien komen er minder planten op vanuit wortelresten in de grond. Dit is een veelbelovende constatering.

Voor alle exoten geldt verder

Door een langetermijnplan te maken, kan de bestrijding in de toekomst afnemen of zelfs overbodig worden. Hierbij kan ook overwogen worden om het leefklimaat van de exoten aan te passen. Dat kan onder andere door een nieuwe landschapsinrichting met inheemse soorten die opgewassen zijn tegen de exoten, of door te zorgen voor schaduw bij exoten die daar niet van houden. Er kan ook gekeken worden naar het optimaliseren van de omstandigheden voor predatoren zoals schimmels of insecten die de exoten bestrijden, bijvoorbeeld door middel van infecteren.

In België hebben we met elektrocutie van de Japanse Duizendknoop een primeur en konden we rekenen op veel aandacht van politiek en media.

Voor bedrijven die volledig inzetten op sociaal ondernemen, zoals Dolmans Landscaping Group, is dit best een lastige situatie als het gaat om het meedingen naar een opdracht.

Anna van der Breggen coacht onze mannen

Als Olympisch Kampioen en voormalig Wereld Kampioen een dagje aan het werk bij Dolmans. Anna van der Breggen van het Boels Dolmans Cycling Team bezocht onze mannen in het groen om hen een hart onder de riem te steken. Dat levert niet alleen mooie beelden op, maar laat ook zien dat er binnen ons werkveld elke dag topsport geleverd wordt.

De strategie van de landelijk opererende groenvoorziener Dolmans Landscaping Group is volledig gericht op regionale verankering en het totaalaanbod van diensten in de buitenruimten.

Samen gezond, met oog voor elkaar

Beste relatie,
Wat leven we momenteel in een onwerkelijke en bizarre tijd! Van een tijd waarin we gewend zijn er geregeld op uit te gaan, af te spreken met vrienden en familie, naar een tijd waarin we letterlijk afstand van elkaar moeten houden. Binnen een paar weken is Nederland en de hele wereld getroffen door het Coronavirus. Ongeacht in welke business je zit, iedereen wordt geraakt.

Dolmans Landscaping Group is een familiebedrijf met aandacht voor groen en elkaar. We zijn gedreven om samen elke dag beter te worden voor de wereld om ons heen.

Jouw toekomst starten in het groen?

Wil jij je toekomst starten in het groen? Kies dan voor een leerwerktraject. Dit betekent dat je vier dagen per week bij ons mag stage lopen en één dag per week naar school gaat.

We denken graag mee

Wil je meer informatie ontvangen over deze duurzame bestrijdingsmethode? Neem dan contact op met Alfred Treffers, regiomanager Dolmans Landscaping Services Oost.