Voordat we tot planten overgaan, passen we een groeiplaatsonderzoek toe, waarbij we onder andere bodemanalyses maken.
Inzicht in natuurwaarden door boom- én ecologisch onderzoek en advies
15 feb 2023
DLG
 

Boomtechnisch én ecologisch onderzoek groeit, wordt omvangrijker én belangrijker.

“Het werk van onze afdeling is heel divers”, zo legt senior boomtechnisch adviseur Marco Gerrits uit. “Het werk varieert van het onderzoeken van individuele bomen bij particulieren, tot complete bomen effect analyses en ecologische onderzoeken voor gehele (nieuw-) bouwprojecten in opdracht van gemeenten en projectontwikkelaars”.

We doen uitgebreid boomonderzoek om de veiligheid van de omgeving te kunnen bepalen, zoals stabiliteitsonderzoek van oude bomen (Nader Technisch Onderzoek NTO).

Doel
Het doel van deze onderzoeken is om onze klanten te adviseren en te begeleiden in het doolhof van beleidsmatige en wettelijke verplichtingen in het kader van natuurbescherming en bomen. We zorgen voor een soepel proces en bieden daarnaast concreet advies ter verbetering van de boomkwaliteit en stimulering van ecologische waarden.

Wij kunnen, in overleg, een visuele inspectie (VTA), boomeffectanalyse (BEA), bodem-, groeiplaats-, en verplantbaarheidsonderzoek uitvoeren, eventueel in combinatie met ecologisch onderzoek.

Denkproces
“Ruimtelijke ontwikkelingen vragen vaak om maatwerk, wat bijna ieder onderzoek en advies anders maakt”, zo vertelt Dennis de Goederen. “Je denkt mee in het ontwerpproces en/of de realisatie, waarbij je soms met veel spelers rekening moet houden. Een echt denkproces waarbij boomveiligheid, behoud van waardevolle bomen en andere natuurwaarden afgewogen worden.”

Ongeacht of het een eenmalig snoeiadvies of een strategisch bomenbeheerplan betreft.

Toekomst
Het werk van onze onderzoeks- en adviesafdeling wordt alleen maar belangrijker in de toekomst. We weten en leren steeds meer over de bijdrage van bomen binnen ecosystemen. Het belang om de ecosysteemdiensten van bomen in stand te houden voor het milieu en de natuur wordt daarmee steeds duidelijker. Daar zijn wij én onze opdrachtgevers zich zeer van bewust.

De veiligheid en waarde van bomen optimaliseren

Complete plaatje bij één partij
Om op deze vraag in te spelen nam Pius Floris Boomverzorging enkele jaren geleden het besluit om naast het reguliere boomonderzoek ook ecologisch onderzoek mee te nemen in het complete advies richting de klant. “We kwamen tijdens onze projecten steeds vaker ecologische vraagstukken tegen. Het inzichtelijk krijgen van natuurwaarden werd steeds belangrijker voor onze opdrachtgevers. Door beide onderwerpen onder één dak te combineren lever je niet alleen het complete plaatje aan, maar werk je ook nog eens efficiënter en kostenbesparend. Wel zo makkelijk voor de opdrachtgever en met alle voordelen van dien voor een gezonde toekomst van onze natuur”.

Hoe diepgeworteld onze kennis ook is, een advies van Pius Floris Boomverzorg is altijd volkomen helder en leesbaar.

DLG   Nieuwsbericht   Oog voor meer dan groen   1

Oog voor meer dan groen

Geslaagd! Wij hebben wederom het PSO 30+ certificaat van Prestatieladder Socialer Ondernemen behaald. Een belangrijke pijler in onze strategie. Dit maakt ons het grootste groenbedrijf in Nederland met een personeelsbestand dat voor meer dan 30% bestaat uit medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Afgelopen juni vierden we eindelijk het 60-jarig jubileum van Dolmans Landscaping Group. Een jaar later dan gepland, kwamen alle medewerkers samen voor een groot feest in Utrecht.

Mensen vormen meer dan ooit het hart van Dolmans

Afgelopen juni vierden we eindelijk het 60-jarig jubileum van Dolmans Landscaping Group. Een jaar later dan gepland, kwamen alle medewerkers samen voor een groot feest in Utrecht. Het deed echt iets met ons om collega’s uit heel Nederland en België bij elkaar te zien. Zoveel goede mensen die allemaal dag in, dag uit hun beste beentje voorzetten voor ons mooie bedrijf!

We denken graag mee

Heb je een vraag of wil je in contact komen met een van onze bedrijfsonderdelen, vestigingen of met het hoofdkantoor? Druk op de onderstaande knop om naar de contactpagina te gaan.