Skip to main content

Bestrijding Japanse duizendknoop door elektrocutie

By 10 december 2019december 19th, 2019Invasieve exoten, Nieuws

De Japanse duizendknoop wint steeds meer terrein in Nederland en zorgt voor grote problemen, zo ook in gemeente Arnhem. Dolmans Landscaping Services Oost experimenteert met een nieuwe milieuvriendelijke methode om deze woekerplant in Arnhem te bestrijden. Inmiddels hebben we deze methode ook toegepast in het Belgische Lier. De eerste resultaten zijn enorm positief en haalden zelfs de Nederlandse tv én Belgische krant

Schone schijn bedriegt
De Japanse duizendknoop is een opvallende plant met felgroene bladeren en witte bloemetjes, maar kan enorme schade toebrengen. De wortels laten zich nergens door tegenhouden en kunnen zich een weg banen door hekwerk, muren en zelfs asfalt. Daarnaast vormt de plant een ernstige bedreiging voor de diversiteit aan planten.

4.000 Volt
De Japanse duizendknoop groeit op circa 300 plekken in Arnhem en breidt zich snel uit. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters breed. De groene sloper wordt aangepakt via stomen, afgraven en maaien, maar is lastig te bestrijden omdat uit één overgebleven stengel opnieuw een nieuwe plant kan groeien. Dolmans Landscaping Services Oost test daarom of de plant via stroomstoten van zo’n 4.000 volt kan worden gestopt.

In een busje van Dolmans staat een generator voor de elektriciteit. Met een lange ijzeren staaf worden de planten één voor één aangeraakt. Na zes behandelingen zou de plant het loodje moeten leggen. De apparaten zijn afkomstig uit Engeland, waar de problemen met de woekerplant nog een stuk erger zijn. Dolmans-medewerkers hebben speciale trainingen doorlopen om met het apparaat te mogen werken.
Naast het bestrijden van de Japanse duizendknoop kan met deze methode ook de Berenklauw en Reuzenbalsemien effectief bestreden worden.

Meer informatie?
Wil je meer informatie ontvangen over deze duurzame bestrijdingsmethode? Neem dan contact op met Alfred Treffers, regiomanager Dolmans Landscaping Services Oost, alfred.treffers@dolmanslandscapingservices.com.